A recept ismét többféle módon elkészíthető, van egy munkaigényes és egy lusta verziója is, ismét mindkettőt ismertetni fogom. Mi nemes egyszerűséggel csak bucitésztának szoktuk nevezni.
Bucitészta
1kg liszt
20dkg olvasztott vaj
4 dl tej
25 dkg porcukor
2 db egész tojás
2 db tojássárgája
1 EK só
1 csomag friss élesztő
tejjel felvert tojás a lekenéshez
Munkaigényes verzió: A lisztet átszitáljuk háromszor a sóval és porcukorral együtt. 2 dl tejet felmelegítünk 40-50 fokra és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni. Ha már majdnem kifut a bögrénkből, akkor hozzáadjuk a liszthez a tojással és a maradék tejjel együtt. Amikor már majdnem összeállt a tészta, hozzáadjuk a vaj egy részét. Innentől kezdve amolyan pofozó mozdulattal visszük bele a zsiradékot, folyamatosan hozzáadagolva maradék vajat.
Lusta verzió: Mérjünk össze minden hozzávalót egy kenyérgépbe vagy dagasztófejjel felszerelt konyhagépbe. Kapcsoljuk be a gépet és hagyjuk hogy elvégezze helyettünk a piszkos munkát.
Amikor az összes vajat felvette még 5-10 percig dolgozzuk, majd formáljunk belőle egy cipót és lefedve kelesszük 30-45 percen át. Ezután gyúrjuk át újra, vágjuk három egyenlő részre. Görgessünk egyenlő hosszúságú és vastagságú hurkákat belőlük. A fonást érdemes már a tepsin csinálni, így nem fog a mozgatásól deformálódni. Egy tányért tegyünk a tepsi közepére és e köré tekerjük fel a fonatunkat. A végeket dolgozzuk össze. Nagyjából így fog kinézni:
Ismét fedjük le és kelesszük további 1 órán keresztül. Az élesztőgombák 40 fok körüli hőmérsékleten a legaktívabbak. Ha nagyon hideg van azt a praktikát szoktam alkalmazni, hogy felkapcsolom a sütőt 10 percig 50 fokra, beteszem a tepsit egy konyharuhával letakarva, aztán bent hagyom további 30 percig. A maradék 20 percet már töltheti kint, amíg a sütő felmelegszik 170 fokra. Kenjük le kalácsunkat és tegyük be 30-35 percre a sütőbe. A végeredmény:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése